Snap jij waar je poes het over heefT?

Kattentaal

Non-verbale Kattentaal​

De communicatie van je katten kan soms lastig te begrijpen zijn. Door je in te lezen in de kattentaal gaat het nog beter lukken om je kan te begrijpen en er een nog sterkere band mee te vormen.  De katten willen graag naar je luisteren en jij wilt je kat graag ook snappen. Lukt het jou al om een beetje kattentaal te spreken?

Lichaamstaal

Een van de belangrijkste manieren waarop katten non-verbaal communiceren is via hun lichaamstaal. Let op de houding, staartbewegingen en gezichtsuitdrukkingen van uw kat om hun gevoelens beter te begrijpen. Hier zijn een paar voorbeelden om op te letten:

Een ontspannen kat heeft een losse, kwispelende staart en een ontspannen lichaamshouding.
Een kat die zich bedreigd voelt, blaast zijn vacht op, kromt zijn rug en legt zijn oren plat tegen zijn kop.
Een kat die zich vriendelijk en aanhankelijk voelt, kan met zijn kop tegen je aan wrijven of langzaam met zijn ogen knipperen.

Staartpraat

De staart van uw kat kan een bijzonder nuttig instrument zijn om hun emoties te begrijpen. Hier zijn een paar veel voorkomende staartbewegingen waar u op kunt letten:

Een hoge, rechtopstaande staart duidt meestal op vertrouwen en nieuwsgierigheid.
Een lage, kwispelende staart kan duiden op geluk en vriendelijkheid.
Een opgezwollen staart kan duiden op agressie of angst.

Gezichtsuitdrukkingen

Katten kunnen ook allerlei gezichtsuitdrukkingen maken om hun emoties over te brengen. Hier zijn er een paar om op te letten:

Een ontspannen kat zal een neutrale gezichtsuitdrukking hebben met een lichte knijpbeweging in de ogen.
Een kat die zich bedreigd of agressief voelt, kan zijn ogen vernauwen en zijn tanden laten zien.
Een kat die zich aanhankelijk voelt kan u een langzame knipoog geven, wat hun manier is om te zeggen “Ik vertrouw je”.
Door te letten op de lichaamstaal, staartbewegingen en gezichtsuitdrukkingen van uw kat, kunt u beter begrijpen hoe hij zich voelt.

Verbale kattentaal

Hoewel non-verbale communicatie belangrijk is, kunnen katten ook allerlei geluiden maken om hun boodschap over te brengen. Hier zijn een paar veel voorkomende geluiden om naar te luisteren.

Britse korthaar kittens zwart bruin taby golden

Miauwen

Katten miauwen om verschillende redenen, van aandacht vragen tot pijn communiceren. Let op de toon en het volume van het gemiauw van uw kat om een beter idee te krijgen van wat hij probeert te zeggen. Een hoge, dringende miauw kan er bijvoorbeeld op wijzen dat uw kat honger heeft, terwijl een zachtere, meer ritmische miauw een teken van genegenheid kan zijn.

Spinnen

Een klassiek katachtig geluid, spinnen duidt meestal op tevredenheid en ontspanning. Katten kunnen echter ook spinnen als ze angstig zijn of pijn hebben, dus het is belangrijk om ook op andere signalen te letten. Als uw kat spint terwijl hij zijn pootjes kneedt en u aandachtig aanstaart, voelt hij zich waarschijnlijk aanhankelijk. Maar als hij zich verstopt of andere tekenen van angst vertoont, voelt hij zich misschien gestrest.

Sissen

Sissen is een duidelijk teken dat uw kat zich bedreigd of agressief voelt. Het is het beste om ze wat ruimte te geven als u dit geluid hoort. Het is echter ook belangrijk te onthouden dat katten ook kunnen sissen als ze pijn hebben, dus als uw kat sist en andere tekenen van nood vertoont, is het misschien een goed idee

Britse korthaar kittens grijs

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op als u vragen of zorgen heeft. Soms zijn we druk met het verzorgen van onze lieve katjes, dus we hopen je snel een berichtje terug te sturen.

Miaaaaauw!

Onze kittens worden groeien met liefde en aandacht op. 
Daarom vinden wij het ook belangrijk dat de kittens een fijn huisje krijgen.
Laat ons weten waarom ze bij jou een fijn huisje krijgen!

Heb je een andere vraag of wil je ons iets vertellen? 
We horen het graag van je.

Britse korthaar kittens zwart bruin taby golden